2010-08-23

Kräftnytt

Vi är nu mitt i kräftsäsongen, och tidningarna skriver givetvis mer om kräftor än vad de gör någon annan tid på året.

Endast 2200 kräftor fiskades upp under den årliga kräftnatten som inföll i fredags i Svartån i Örebro, rapporterar Nerikes Allehanda. Trots att de planterat in 4000 kräftor tycks inte djuren reproducera sig, förklarar Karl-Heinz Nilsson som ansvarar för kommunens kräftfiske. 800 burar låg i under natten och det betyder att fiskarna fick i snitt tre kräftor per bur. Näst intill obefintligt om man jämför med resultatet för sju år sedan som var på 17000 kräftor. För att få bukt med problemet vill Nilsson att kommunen tar fiskeuppehåll nästa år.

Vår regering har haft kräftskiva, skriver Aftonbladet. Inga större skandaler där, förutom att Maud Olofsson badade, och Jan Björklund hade kräfthatt.

Även insändarsidorna har färgats av kräftsäsongen. Inte helt oväntat handlar åsikterna om huruvida det är grymt att koka kräftor levande eller inte. Henrik Scheutz menar i Nya Wermlands-tidningen att det är en ociviliserad sed, medan signaturen Erik replikerar med att jakt och fiske är mer barbariskt, om än mer socialt accepterat.

Nerikes Allehanda får en guldstjärna från "Du kan inte äta kräftor" för att de skrivit mest om våra åttabenade vänner den senaste veckan.

2 kommentarer:

  1. Jag har nu läst samtliga dina inlägg, med förtjusning. Du verkar sannerligen insatt. Emellertid är det något som får mig att reagera, minst sagt. Det finns inte ett enda ord nämnt om havskräftor. För mig, uppuxen nära västkusten, har havskräftor alltid varit det naturliga valet. I min familj var det tradition att inför kvällens fest åka ner till Varbergs hamn, där läckerheterna införskaffades. Jag har en kompis från inlandet som har starka åsikter om det här med kräftor men jag kunde inte ana att havskräftor helt kunde utlämnas (i själva verket tycker jag det är barockt). Är det månne ett inländskt ställningstagande?

    jag ser fram emot att följa dina inlägg

    eder Frans

    SvaraRadera
  2. Tack Frans, vad roligt att du läser och uppskattar!

    För mig är det självklart att insjökräftan tar störst plats på bloggen just nu när vi går man ur huse för att fiska den. Havskräftan fiskas främst av yrkesfiskare så vitt jag vet. Det krävs i alla fall mycket mer för att överhuvudtaget kunna fiska den (exempelvis båt) medan det räcker med en lampa och några mörtar för att fiska insjökräftan.

    Dessutom handlar det lite om okunskap från min sida. Jag har ätit insjökräftor sedan barnsben, och var med på min första fisketur när jag bara var ett par veckor gammal. Havskräftan är därför förhållandevis ny för mig. Jag kan helt enkelt inte lika mycket om den.

    Men jag lovar att den kommer att dyka upp här mer och mer. Mitt nästa kräftköp kommer med stor sannolikhet att vara en hink havskräftor från Falköping för 129:-, och den kommer att recenseras. När året går mot sitt slut och vi vill gratinera olika skaldjur, kommer recept och tips alldeles säkert få utrymme här. Även en och annan hummer kommer kanske att kräla förbi.

    Fortsätt att läsa Frans! Jag lovar bättring.

    Med vänlig hälsning

    Albin

    SvaraRadera