Många anser att det är ohemult att koka kräftor levande. Några påstår till och med att det är det värsta djurplågeriet som försiggår i Sverige. Det är inte sant.
Men visst, jag förstår poängen, och därför vill jag dela med mig av ett par tips på hur man kan göra för att döda kräftorna på ett mindre grymt sätt.
1. Se till att vattnet kokar ordentligt, så dör de direkt när du kastar i dem.
2. Lägg i en i taget med klorna och huvudet före.
3. Blir det för trångt i kastrullen så koka upp en till lag.
4. Frys kräftorna levande innan du kokar dem. Det är allmänt känt att kräftor går i dvala på vintern, och därför påstås frysmetoden vara det mest naturliga och humana tillvägagångssättet. Jag funderar på att prova det själv i år.
När du kommer hem med din fångst är det också viktigt att du förvarar kräftorna i vatten, fram till dess att du ska koka eller frysa dem. Jag brukar tappa upp kallt vatten i badkaret och hälla ner dem där, men somliga påstår att det är viktigt att de hela tiden får nytt och fräscht vatten. Det kan lösas genom att man lägger en tändsticka under avloppsproppen och låter vattenkranen rinna svagt. Resursslöseri, säger jag. De överlever garanterat i tolv timmar i samma vatten, om badkaret är rent vill säga. Men för all del, utmana inte ödet.
Som med mycket annat handlar det om att använda sitt sunda förnuft. Kocken Floyd hade nog fått sig ett par järn för mycket för att kunna använda sitt när han kokade kräftor i Sverige den där sommaren på 90-talet. Jag kommer ihåg att han hade Peaches med Stranglers som signaturmelodi till programmet. Förbaskat bra låt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar