Glöm inte att ALLTID koka ny lag dagen innan du ska äta kräftor. Även om du köper svenska dyra signalkräftor är lagen mesig. Kräftkokarna snålar på dillen och saltet. Det är så enkelt, och så gott att göra själv.
Kräftlag, räcker till ett kg kräftor:
2,5 l vatten
1 dl salt
Rikligt med krondill
Socker
öl
Blanda ihop och koka upp. Snåla inte på ölen. Du vill komma åt beskan. Häll i nästan en hel öl. Drick upp det som blir kvar. Samma sak med sockret, du vill få sötma. Ha i en liten näve. Två-tre msk ca.
Låt lagen sjuda i tio minuter. Ta av från plattan. Plocka upp krondillen. Om den får ligga kvar blir lagen besk. För besk. Låt svalna.
Häll av lagen från dina köpta kräftor. Om de varit frysta ska du såklart se till att de tinat. En del sköljer till och med av kräftorna för att bli av med så mycket fullag som möjligt. Det gör inte jag. Häll kräftorna i lagen, täck över och ställ in i kylen. Plocka fram en halv minut innan du ska äta. Iskalla kräftor är gott.
Självklart går det här receptet bra att använda om du ska koka fångade kräftor också. Låt då kräftorna koka i åtta till tio minuter. Se bara till att vattnet håller sig kokande när du lägger i de små kräken. Tänk på att det är önskvärt att göra deras lidande så kort som möjligt. Det är hemskt tråkigt om du häller i för många kräftor åt gången och vattnet kyls ner. Då dör de inte direkt. Då lider de. Lägg i med huvudet före.
Fotnot: Jag ska även slå ett slag för ljumna kräftor här framöver. Se kommande inlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar